Waarom Paralympisch, 

Waar het in de sport om gaat, is dat er een eerlijke competitie is. Daarom is het over het algemeen ook zo dat mannen en vrouwen niet tegen elkaar sporten. Mannen en vrouwen zijn verschillend gebouwd, dus dat zou niet eerlijk zijn. Ik denk dat dat ook de reden is waarom er zoveel verschillende disciplines in de sport zijn. De een is beter gebouwd om te sprinten, de ander voor een lange afstand. De een past hoogspringen beter, de ander ver springen. Zo is het ook in de Paralympische sport. Het zou niet eerlijk zijn als sporters met een verschillende beperking tegen elkaar zouden sporten. Daarom is de gehandicaptensport verdeeld in verschillende klassen. Omdat ik zelf zwem, zal ik hierna de onderverdeling geven, bij andere sporten is dat weer anders. Bij het zwemmen zijn de sporters onderverdeeld in 14 klassen. S1 t/m S14. De eerste 10 klassen zijn voor sporters met een lichamelijke beperking. S11, 12 en 13 zijn voor zwemmers met een visuele beperking. S14 voor sporters met een verstandelijke beperking. De sporters met het laagste nummer, hebben een handicap die ze het meest hindert bij de uitoefening van hun sport. Diegenen met de hoogste “S” hebben het minste last van hun beperking bij het uitoefenen van hun sport en zullen qua tijden het dichtste bij de sporters komen die het geluk hebben om zonder handicap te mogen sporten. Ikzelf kom uit in de klasse S14, sporters met een verstandelijke beperking en dus een IQ onder de 75. Onderzoek heeft uitgewezen dat de signalen bij mensen met en verstandelijke beperking, anders vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam verlopen dan bij “gewone” sporters. Daarom is er ook een speciale klasse voor verstandelijk gehandicapte sporters. Naast mijn verstandelijke beperking, heb ik ook een stoornis in het autistisch spectrum. Dit wordt door het Internationaal Paralympisch Comité echter niet gezien als een beperking, maar als een gedragsstoornis. Dus alleen Autisme is geen reden om Paralympische sporter te zijn, hoewel het mij vaak wel in de weg zit als ik nieuwe dingen aan moet leren.

 

Geschiedenis Paralympische Spelen (bron Wikipedia)

In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttman een sportwedstrijd in Engeland voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog met rug letsel. Vier jaar later deden ook sporters uit Nederland mee aan deze Spelen; het internationale evenement dat nu de Paralympische Spelen heet, was geboren.  

De eerste editie vond plaats in 1960 in het Italiaanse Rome. Tot en met 1972 deden alleen sporters in een rolstoel mee. Vanaf 1976 doen ook geamputeerden en mensen met een visuele beperking mee. In datzelfde jaar werden ook de eerste Paralympische Winterspelen gehouden, in het Zweedse Örnsköldsvik. 

Tegenwoordig is het een sportevenement voor atleten uit 6 verschillende groepen van handicaps. De nadruk ligt op hetgeen de sporters wél kunnen, in
plaats van op wat ze níet kunnen. Het aantal atleten dat meedoet is erg gegroeid sinds de begindagen, van 400 atleten in Rome in 1960 tot ruim 4200 tijdens de Spelen in Londen in 2012.

IPC_Logo30

Categorieën 

Er worden in de Paralympische wereld zes categorieën onderscheiden; sporters uit vijf van die categorieën mogen in 2008 deelnemen aan de Paralympische Spelen. Sporters in de categorie voor intellectueel beperkten werden na de Spelen van 2000 in Sidney een tijdje niet toegelaten, rondom die Spelen ontstond een schandaal over het Spaans basketbalteam, waarvan het grootste deel uiteindelijk helemaal niet gehandicapt bleek. Destijds is besloten om deze categorie pas weer toe te laten als er een betrouwbare manier is om de beperking per sporter vast te stellen en een goede indeling in categorieën te maken. Inmiddels is deze er en zijn deze sporters zijn sinds de Spelen van 2012 weer in 3 sporten welkom op de Spelen. 

  • Sporters met een amputatie
  • Sporters met een niet-progressieve hersenbeschadiging, bijvoorbeeld hersenverlamming, een traumatische hersenschudding, hersenbloeding of vergelijkbare beperkingen die de spiercontrole, balans of coördinatie verstoren.
  • Sporters die aan een rolstoel zijn gebonden.
  • Sporters met een visuele beperking, variërend van beperkt zicht tot volledig blind.
  • Sporters met een intellectuele beperking.
  • Overige "Les Autres": Sporters met een lichamelijke beperking die strikt genomen niet onder een andere categorie valt. Bijvoorbeeld sporters met dwerggroei, multiple sclerose of afwijkingen aan de ledematen zoals bijvoorbeeld veroorzaakt door softenon. 

In de laatste editie waren er twintig zomersporten en zes wintersporten. 

Zomersporten 

 Wintersporten

 

Twitter    Facebook


Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier


Deze website is mede mogelijk gemaakt door:

Logo creagraphy


Ik wordt o.a. gesponsord door:

Brain-fit